Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Χύτρα ταχύτητας

Είναι γνωστό ότι τα θρεπτικά συστατικά των τροφών (βιταμίνες) καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και στο κανονικό μαγείρεμα (χωρίς χύτρα). Φανταστείτε μέσα στη χύτρα όπου η θερμοκρασία και η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη από την απλή κατσαρόλα τη παθαίνουν οι βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Και όμως οι εταιρείες κατασκευής λένε πόσο καλές είναι οι χύτρες που μαγειρεύουν γρήγορα, οικονομικά και το τρελό οι βιταμίνες μένουν μέσα γιατί δεν μπορούν να φύγουν, σε αντίθεση με την απλή κατσαρόλα όπου οι βιταμίνες φεύγουν με τον ατμό! Υπάρχουν νέοι που ταΐζουν τα παιδιά τους αποκλειστικά από χύτρα, στο μέλλον θα υπάρξουν γενεές ανθρώπων που θα έχουν μεγαλώσει τρώγοντας μόνο φαγητά από χύτρα. Όταν αρρωστήσουν σε νεαρή ηλικία ή πάθουν περίεργες ασθένειες σε μικρή ηλικία, ποτέ και κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να μάθει τι έτρωγαν και φυσικά κανείς δεν θα συνδέσει την κατάσταση της υγείας τους με τις τροφές που έπαιρναν, απλά θα τους δώσουν φάρμακα! Η επιλογή είναι δική σας.

1 σχόλιο:

  1. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Γκουκλάρισε τις λεκτίνες (φυτικά δηλητήρια) που θα σε έχουν σίγουρα άρρωστο μια ζωή χωρίς να ξέρεις τι φταίει, αφού είναι δύσκολο να καταστραφούν με το βράσιμο (αλλά καταστρέφονται με τη χύτρα ταχύτητας). Άλλα θρεπτικά στοιχεία καταστρέφονται λίγο περισσότερο με τη χύτρα, άλλα λιγότερο σε σχέση με το βράσιμο και άλλα αυξάνονται, λόγω της καλύτερης χώνεψης και απορροφητικότητας που επιτυγχάνεται. Η θερμοκρασία στη χύτρα είναι μόλις 21% μεγαλύτερη της κατσαρόλας (121ο c) αλλά το φαγητό δεν οξειδώνεται γιατί δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα καθώς μαγειρεύεται και αν βάλεις λίγο νερό και το καταναλώσεις κρατάς περισσότερες βιταμίνες από ότι στο βράσιμο που φεύγουν διαλυόμενες στη μεγάλη ποσότητα νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή